Worldskills 2017 Abu Dhabi (Plumbing and Heating)

2017. október 15-e és 18-a között került megrendezésre a 44. Worldskills verseny. Több szakmai szervezet mellett, a Weishaupt, mint a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületé-nek tagja, Szigetvári Csilla vezetésével aktívan vett részt a magyar versenyző felkészítésében.

Szigetvári Csilla, okl. gépészmérnök aki a felkészítést irányította, elmondta:

2017. október 15-e és 18-a között került megrendezésre a 44. Worldskills verseny, a Szakmák Olimpiája – idén: Abu Dhabi-ban. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében hazánkat 19 versenyszámban képviselték a fiatalok és szakértőik – többek között víz-csatorna és fűtéstechnikai szakirányban is.

Az a megtisztelő lehetőség talált rám a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum által, hogy engem kértek fel a felkészítésre és szakértői szerepre a szakmánkban. Hazai színekben Miklós Ádám indulhatott, aki a nemzeti válogatót 2017-én tavaszán nyerte meg, akkor még éppen végzős épületgépész technikusként.

A versenyt intenzív 5 hónapos felkészítési szakasz előzte meg, ahol igyekeztünk minél szélesebb körű technológiai ismereteket átadni Ádámnak, hogy a versenyen a konkrét Test Project kivitelezésével méltó ellenfele lehessen a különböző nemzetiségű versenyzőknek. A Test Project megvalósításakor a mai kornak megfelelő szereléstechnológiai megoldásokat kellett alkalmazniuk a fiataloknak, s számot kellett adniuk tudásukról az önálló, átgondolt feladatmegoldásokkal kapcsolatosan.

A helyszínen már a szakértő feladata, mint felkészítő megszűnik, s onnantól a verseny lefolytatásában és értékelésében veszünk részt a Méltányosság és az Átláthatóság jegyében. Elmondható, hogy ez mind Ádámnak, mind nekem óriási kihívás volt, hiszen ebben a versenyszámban idén először indítottunk magyar versenyzőt. Ádám tisztességesen helyt állt a nemzetközi megmérettetésben, minden nehézség és újdonság ellenére.

Célunk volt minél több tapasztalatot összeszedni a jövő évben Budapesten megrendezésre kerülő Euroskills versenyre, mely véleményem szerint maximálisan sikerült is. Hazaérkezésünk óta ugyan csupán rövid idő telt el, de munkakedvünk nem lankad, s egyre nagyobb lendülettel tervezzük közösen a következő felkészülési szakaszt.