A pálinkafőzés tudománya

A pálinkafőzés tudománya - Egyforma? Nem egyforma!

Pardon! mégis egyforma: mindkét berendezéstulajdonos a megbízható üzemet tartotta a legfontosabbnak. A megérett gyümölcsből gondossággal, szakavatott kezek által készített főzet – a pálinka – hazánk büszkeségei közül az egyik. Miért ne ismerjünk meg olyan szakembereket, akiknek – mások mellett hálásak lehetünk ezért?

Buti Pálinkafőzde és Pálinkaház, Vönöck

Kemenesalja lankáin saját gyümölcsösben, valamint vadon termett egészséges, nap érlelte, zamatos gyümölcsökből nagy gondossággal készülnek Buti Károly pálinkái. A kiváló minőséget jelzi, hogy már több alkalommal részesültek arany, ezüst, bronz minősítésben megyei és nemzetközi szintű pálinkaversenyeken.

Az Öregetesi pálinkák főzdéje a Nógrád megyei Etes településen található, a község határában. A település, a dimbes-dombos palóc vidék, hangulatos és nyugodt környezetet biztosít a gyümölcsben rejlő szellem előcsalogatására. Etes csaknem 1500 lelkes, Salgótarjántól 10 km-re nyugatra fekvõ község.  Az Alföldről Losoncra és a Felvidékre vezető út mentén fekvő község létezéséről a 13. század elejéről rendelkezünk biztos forrással. Nevét egyes vélemények szerint – Ond vezér fia, Ete után kapta – az ősi Etü- ből – nevezték el. A szájhagyomány azonban élteti az „etess” verziót is, az egykor vizenyős, mocsaras területeket a dombok lábainál fakadó bővizű források tartották állandóan nedvesen. A falu közepén ma is ontja vizét az a "Csurgó", amelynek első csövét még a törökök helyezték el.

A pálinkafőzés külön tudomány, a berendezések ennek megfelelően komoly technológia eredményei, melyről itt olvashat. A Ruszkai és Ruszkai Kft. cégtörténete 1970-ben kezdődött. Nagyon sok berendezés bizonyítja felkészültségüket.

Magyarország a Kárpát medencében szerencsés helyet foglal el a világ egyéb tájaihoz képest. Mikro- és makroklímája a  növénytermesztés számára optimális feltételeket biztosít az évjáratok szeszélyessége ellenére is. A termesztett haszonnövények, gyümölcsök kiváló összetételűek, aromagazdagok, ami a feldolgozóipar így a pálinkafőzdék számára is kifogástalan minőségű alapanyagokat biztosít.

Az alkoholtartalmú termékek készítése több évezredes múltra vezethető vissza. Őseink mindig a jobbra törekedtek, így helyes megfigyeléseik alapján kezdték el készíteni először a sört, majd a bort. Ezen alacsony alkoholtartalmú italok eltarthatósága nem volt biztosítható, így könnyen kedvezőtlen irányba változott a szerkezetük vagy egyszerűen megromlottak. A fenti nagyon érdekes bevezetés és a nem kevésbé csodás történet a, mely ezen az oldalon érhető el!

Forrás: Panyik Gáborné dr., Pálinka Nemzeti Tanács