V. Környezetbarát Nap

Immár ötödik alkalommal rendezte meg a Weishaupt Hőtechnikai Kft. a Környezetbarát Nap találkozóját 2018. június 7-én a cég telephelyén. Magyarországon több tanúsított uniós EU ökocímke használati szerződés él, ezek majd’ kilencszáz EU ökocímkés terméket jelentenek.

A rendezvény moderátora idén is a környezetvédelem iránt elkötelezett Kovács Kokó István volt.

A vendégeket először Rácz József, a Weishaupt Hőtechnikai Kft. ügyvezetője köszöntötte. 

Rácz József elmondta: négy évvel ezelőtt a környezetvédelemi világnapon debütált a Környezetbarát nap, amelyet a Magyarországon 45 éve jelen lévő Weishaupt termékek forgalmazója, a baden-württembergi Max Weishaupt GmbH leányvállalata hívott életre biatorbágyi székhelyén. Az eseményt, ami az önszerveződés és a jóra törekvés szép példája idén ötödik alkalommal rendezték meg

Ezt követően dr. Dobi Bálint, az Agrárminisztérium Környezetmegőrzési Főosztályának főosztályvezetője  a szaktárca nevében köszöntötte az V. Környezetbarát Nap résztvevőit.

A találkozón a Herman Ottó Intézet előadói: Barta Géza tanúsítási igazgató, és Riesz Lóránt igazgató az európai tanúsítás helyzetét és fejlődési irányát, a carbon-lábnyom jelentőségét elemezték. 

Majd Istiván Rita a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetség főtitkárának  előadását követően vezető európai gyártók tartottak ismertetéseket a környezetvédelemről vallott elveikről és azok gyakorlati megvalósításairól.

A kiállítók bemutathatták termékeiket, találkozhatnak üzemeltetőkkel, végfelhasználókkal – a legkülönbözőbb ipari, kereskedelmi, tevékenységi területekről.

A rendezvény filozófiájához illeszkedve, a résztvevők – a Porsche Hungária jóvoltából – Volkswagen elektromos autókkal tesztvezetésen vehettek részt, valamint az ízletes ebéd sem maradhatott el.

A Környezetbarát nap azonban egy kicsivel több, mint szakmai rendezvény: ilyenkor összejönnek védjegyhasználó cégek képviselői, a feltételrendszerek kidolgozásában résztvevő egyetemek szakemberei, nonprofit szervezetek önkéntesei, a környezetbarát minőségtanúsítás iránt érdeklődő társszervezetek ügyvivői.

Az V. Környezetvédelmi Nap fővédnöke Dr. Rácz András az Agrárminisztérium környezetért felelős államtitkára volt, aki a felkérést elfogadó válaszában jelezte: „ez a rendezvény egyedülálló a maga nemében és jelentősen hozzájárul a nemzeti környezetbarát termék és az EU ökocímke termékminősítő rendszerek hazai ismertségének, népszerűségének emeléséhez.”