Magyarország legnagyobb tudományos beruházása: ELI

A szegedi tudományos központ a világ legnagyobb csúcsintenzitású berendezései közül azzal tűnik ki, hogy itt lehet előállítani másodpercenként a legtöbb és egyben a legrövidebb lézerimpulzusokat. A világon egyedülálló infrastruktúra biztosítja, hogy megfigyelhetővé válnak a molekulákon belül zajló elemi folyamatok.

Szeged északnyugati részén – valamikor laktanyák álltak itt – 2013-ban kezdődött a beruházás, mely saját költségvetésből és unós forrásokból valósult meg. Az eredményes működéshez olyan világszerte ismert intézmények biztosítják a hátteret, mint a Szegedi Tudományegyetem, az MTA Szegedi Biológiai Központja, az MTA Lendület Program. A szegedi központ teljes kapacitással várhatóan 2019-től működik.

Az öt épület hőközpontjában 4 Weishaupt WM-G 20/2 típ. folyamatos szabályzású Low-NOx tüzelőberendezés üzemel 1,3 MW teljesítményű Viessmann kondenzációs kazánokon.

A NOx-érték példásan alacsony, 30…33 ppm. Az alapkivitelben már igen alacsony zajszintű ventilátoros tüzelőberendezések a Weishaupt hangcsillapító burkolattal csupán halk surrogással jelzik környezetüknek, hogy működnek.

A Strabag-Switelsky-ENSI kivitelezésben megvalósult óriási projekt a Weishaupt életében is kiemelkedő jelentőségű.