Projekt 7: Lokomotív Ház kazánház rekonstrukciója

Weishaupt és Partnerei

A fenti címmel 2015 évben sorozatot indítottunk Hírlevelünk hasábjain. Célunk, hogy Önök megismerhessék: a partneri együttműködés milyen eredményekre képes.

Projekt 7: Lokomotív Ház kazánház rekonstrukciója

A projekt előkészítése még 2016 évben megkezdődött, amikor a teljes megújulás előtt álló komplex telephely alagsori gázkazánháza felmérésre került. Az épület hőellátását (fűtés és közvetett módon használati melegvíz) Weishaupt gázégővel működő, régi kéménybekötött melegvízkazán (Q=1.500kW) biztosította. A korábban üzemelő gőzkazánokat – a telephely egy neves csokoládégyárnak adott otthont – már évekkel ezelőtt üzemen kívül helyezték.
A megmaradt berendezés energetikailag már nem tartozott a legkorszerűbb berendezés közé, de még működőképes állapotban volt. A tulajdonos döntése teljesen indokolt és megalapozott, hogy egy vonzó, frekventált helyen lévő többcélú telephelyen, a központi fűtés optimalizálása érdekében tett lépéseit a kazánok rekonstrukciójával indította meg.

Íme, néhány kép a felújítási előtti állapotról.

A Weishaupt lehetőséget kapott egy átfogó energetikai rekonstrukciós javaslattételre. A felmérés segítséget adott a pontos feladat és igény meghatározáshoz, valamint a technikai megoldás kiválasztásához, mely szoros szakmai együttműködés keretében tudott megvalósulni a Lokomotív Ház műszaki szakembereivel. A tulajdonos elkötelezett volt az energiahatékony és tartós berendezések létesítésében. Célul tűzték ki a környezetvédelmet, az üzemeltetési költségek racionalizálását és a megbízható üzemeltetést.

A projekt előkészületei során sok információval rendelkeztünk, a végső műszaki megvalósíthatóság, a konkrét és pontos helyszíni méretek rögzítését követően némi mérnöki elgondolásokat igényelt. Az egyik ilyen probléma volt, hogy a korábbi kazánházban – az új előírásoknak megfelelően – egy önálló kazánházat kellett létesíteni, mely nemcsak gázellátás, hanem égési- és szellőzőlevegő-ellátás oldaláról is nézve (a tűzszakasz határok pontos és szigorú betartása mellett) komoly kihívást jelentett. A gépész és az építész alvállalkozó mellett külön tűzvédelmi szakember bevonása is szükségessé vált a projekt sikeres és szakszerű kivitelezése érdekében.

Összességében beépítésre került 3 db 300 kW-os névleges teljesítményű kondenzációs álló gázkazán (900kW), 1db 960 kW-os lemezes hőcserélő a rendszerleválasztáshoz és a garanciatartáshoz. A három kazán égéstermék elvezetése kaszkád rendszerben tetősík fölé, a meglévő külső szerelt kémények felhasználásával készült el. A belső terű kazánház, valamint a helyiség levegőtől független üzem kialakítása („C” típus) érdekében az égési levegő biztosítása légcsatornahálózat létesítésével lett megoldva. Ezenkívül időjárásfüggő kaszkád-vezérlés és távfelügyelet egészíti ki a teljes rendszert.

Köszönjük a Lokomotív Ház tulajdonosának és műszaki csapatának, hogy bizalmukkal megtiszteltek bennünket! Köszönjük a kivitelezést végző szakvállalatok minden dolgozójának (Uri-Zanyi Kft és Modul Zöldenergia Hungaria Kft) a pontos és lelkiismeretes munkavégzést.
A beüzemelést, beállítást, beszabályozást a Weishaupt végezte.

Vállalatunk történetében eddig ez a projekt a legösszetettebb gázellátási és tűzvédelmi előírásoknak maradéktalanul megfelelő, közel 1MW teljesítménnyel bíró kondenzációs kaszkád rendszer!

Büszkék vagyunk a Partnereinkre és a közös sikereinkre!

Nézzék meg az eredményt! Alább láthatók képek a megvalósult munkáról.
(képek forrása: Weishaupt Kft.)